Language/Bahasa

Saturday 15 December 2012

KALIUM DALAM MAKANAN



Pesakit dengan kegagalan buah pinggang kronik (CRF) biasanya mempunyai hyperkalaemia atau kalium tinggi dalam darah. (Normal ialah 3.5 hingga 5.5 mEg / L). Kalium adalah penting untuk denyutan jantung dan air, pH dan keseimbangan elektrolit.



Contoh makanan rendah, sederhana dan tinggi kalium

JENIS MAKANAN
Rendah kalium (<50 mg/serving)
Sederhana kalium (50-100mg/serving)
Tinggi kalium
(>100 mg/serving)

produk tenusu

Non-dairy whipped topping
Susu
Susu soya
yogurt
ais krim
coklat

Roti dan bijirin
White bread, white rice, cereal, noodle and oat
Bran bread, muffin.

Buah- buahan 
Strawberry, Plum, Tembikai, Beri, Buah Koktel, Lemon dan Epal jambu,
Nanas, pic, Limau dan
Rambutan
Avocados, pisang
durian, Cempedak
Nangka, Mata kucing
Buah kering, tembikai susu, Kiwi, Mangos, betik and jus prun.
Sayuran
petola, peria, timun, kangkung, kubis, ketola, and lobak putih
Semua pelbagai jenis kacang, asparagus, tomato, dan labu
Batang pisang, jantung pisang, petai, sawi, cendawan, kentang, brokoli, ubi, Bayam dan kailan
makanan berprotein tinggi

mentega kacang, telur, ayam, ikan, daging babi, daging lembu.
Produk soya, dan kekacang.

minuman
sirap
Barli, teh Cina dan  jus tebu
Jus dalam tin, minuman coklat, kopi, air kelapa



Apa yang penting untuk and ingat adalah bahawa hampir semua makanan mengandungi kalium. Saiz hidangan akan menentukan sama rendah, sederhana, atau tinggi nilai kalium. Satu saiz hidangan makanan yang rendah kalium boleh menjadi makanan kalium yang tinggi jika diambil dalam kuantiti yang banyak.

No comments: